Eendracht bouwt bijenhotel.

De in het wild levende bijen hebben dikwijls een probleem. Ze hebben weinig plekjes om hun nesten te kunnen bouwen. In nette, overal aangeharkte en geschoffelde erven en tuinen zijn geen rommelhokjes en gaatjes meer te vinden voor de bijen en wespen. Er staat geen enkel hol sprietje of takje langer dan een deel van het seizoen overeind. Ook vermolmd hout blijft nergens lang liggen.

Bijen hebben een grote voorliefde voor warme, zon beschenen plaatsen, om daar hun nest te bouwen. Er zijn goede mogelijkheden om deze dieren te helpen. Daarbij is het goed te weten dat deze dieren niet steken (en al zouden ze daartoe toch een keer een poging wagen, ze doorgaans niet eens door de menselijke huid kunnen prikken). Een van de dingen die je kan doen is een bijenhotel bouwen.

Wilde bijen nestelen niet alleen in natuurgebieden. Ze kunnen ook nestelen in particuliere tuinen in de bodem, in gaatjes en spleten van muren, in gaten van hout (bijv. schuren), rietmatten en schroefgaten van tuinmeubelen.

Bij de meeste wilde bijen is het alleen van belang dat nestgelegenheid en voedingsbron niet te ver van elkaar liggen.

De laatste jaren wordt er steeds meer kunstmatige nestgelegenheid gemaakt: met simpele materialen als rietstengels, bosjes bamboestokjes en houtblokken met geboorde gaten van verschillende doorsnede kun je de mooiste bijenhotels maken.

Bijenhotels kunnen op veel plaatsen worden neergezet of opgehangen, maar wel in de buurt van planten die nectar en stuifmeel leveren.

De bijenhotels zijn het meest effectief als ze met de openingen in zuidelijke richting zijn geplaatst.

Er is op internet inmiddels veel informatie te vinden over deze onderwerpen. Helaas is niet alles daarvan goed bruikbaar. Het beste naslagwerk dat er nu is, is het boek “Gasten van bijenhotels” geschreven door Pieter van Breugel. Het is een fantastisch mooi en zeer informatief naslagwerk.

Imkervereniging Eendracht heeft voor op haar nieuwe locatie, waar de nieuwe voorlichtingsstal gebouwd is, een bijenhotel gebouwd. Zie hier onderstaande foto's.

Foto gemaakt door Lute van de Bult, april 2017